گردهاي كه بوسيله زنبور عسل جمعآوري ميشود و در غذاهاي گوناگون يا داروهاي خوراكي بكار ميرود يقيناً همان گرده ريز و دانه دانه گلها نيست. صدها يا گاهي اوقات ميليونها دانه گرده موجود در گل به وسيله زنبور عسل و بصورت حبههايي به كمك سبدها و موهاي مخصوص موجود در پشت پاهاي عقبي زنبور جمعآوري ميشود در حالی که يك زنبور عسل در يك بار جمعآوري گرده، فقط ميتواند دو نوع از اين حبههاي گرده را حمل كند.
معمولاً گرده جمعآوري شده بوسيله زنبور عسل به خاطر چسبيدن به يكديگر و همچنين چسبيدن به پشت پاهاي عقبي با عسل مخلوط ميشود. در نتيجه حبههاي گرده برداشت شده از كلني زنبور عسل معمولاً مزه شيرين دارند. نمونههاي معيني از گرده از نظر روغنها خيلي غني بوده و بدون نياز به شهد گل يا عسل به يكديگر ميچسبند.
زنبوران چراگر در طول يك سفر به ندرت گرده و شهد را از دو گونه گل جمعآوري ميكنند. بدين ترتيب گلولههاي موجود در پشت پاهاي عقبي، محتوي يك يا تعداد معدودي گرده ميباشند.
بخشي از مخلوط گرده تخمير شده موجود در شانهای زنبور عسل نسبت به گلولههاي گرده تازه جمعآوري شده از مزرعه، تركيب و ارزش غذايي متفاوتي دارد و براي تغذيه لاروها و نوزادان زنبور عسل و همچنين تغذيه زنبوران كارگر جوان به منظور تهیه ژله رويال بكار ميرود. گفته ميشود گرده غذاي كاملي است زيرا بجز عسل تنها منبع غذايي براي زنبور عسل به حساب ميآيد.
«گرده گل» یا «گرده زنبور عسل» که گاهی اوقات حتی «غذای کامل» نیز خوانده میشود خواص بیشمار و فوقالعادهای برای بدن دارد و حاوی بیش از 96 نوع ماده مغذی مختلف است.
گرده گل حاوی تمام انواع ریزمغذیهای ضروری برای سلامت بدن است و تقریبا 40 درصد از آن را پروتئین تشکیل میدهد که تمام این پروتئینها قابل استفاده و مفید هستند.
یکی از مهمترین و بارزترین خواص گرده گل تقویت سیستم ایمنی بدن است. گرده گل به دلیل دارا بودن ویتامین ب کمپلکس، ویتامینهای دیگر، مواد معدنی، پروتئینها و مهمتر از آن آنتیاکسیدانهای مفید با مولکولهای رادیکال آزاد که به سلولها آسیب میرسانند، مبارزه میکند.
برخی دیگر از خواص مهم این محصول طبیعی و مقوی عبارتند از:
- کاهش استرس: این ماده خوراکی به دلیل ترکیبات خاص و سودمند موجود در آن به حفظ تعادل و تنظیم احساسات فرد کمک میکند و توان مقابله با استرسهای روزانه را افزایش میدهد.
- افزایش قوا و استحکام بدن: گرده گل همچنین انرژی، قدرت و توان جسمی را افزایش میدهد. ورزشکاران معتقدند که مصرف گرده گل به سرعت و چابکی آنان میافزاید و انرژی کافی را برای انجام تمرینات ورزشی در اختیار آنان قرار میدهد.
- تاثیرات ضد پیری: در دوران باستان، مصریان و چینیها معتقد بودند که گرده گل منبعی برای حفظ جوانی است. امروزه نیز تاثیر این ماده تایید شده است زیرا نه تنها برای استحکام بدن فرد تاثیر مثبت دارد بلکه زیبایی پوست، مو و ظاهر بدن را بهبود میدهد. گرده گل همچنین به تقویت حافظه، تمرکز و توانایی ذهن کمک میکند که از این جهت برای سالمندان خوردنی مفیدی است.
- تاثیر گرده گل بر آلرژی: گرده گل از علائم آلرژیها یا تب یونجه در افراد مبتلا به این بیماریها میکاهد. همچنین توصیه میشود برای بهرهمندی بیشتر از فوائد گرده گل از نوع محلی آن استفاده شود و افراد مبتلا به آلرژی شش هفته پیش از شروع فصل آلرژی، مصرف آن را آغاز کنند.
- کنترل کننده وزن: فایده مهم دیگر گرده گل تاثیر آن در کنترل وزن است. این ماده خوراکی با تاثیرگذاری بر غده هیپوتالاموس در کنترل وزن نقش مهمی ایفا میکند و به تحریک متابولیسم به تنظیم، متعادلسازی و کنترل وزن کمک میکند.
طریقه مصرف :
می توان از طریق جویدن یا بصورت پودر مخلوط با یک لیوان اب قبل یا بعد از غذا نوشید (نا شتا ارجحیت دارد ) افرادی که از طعم گرده خوششان نمی اید می توانند ان را با عسل به نسبت 1به 1 و یا 2 به 1 مخلوط و استفاده نمایند. جهت استفاده اسانتر مصرف کردن می توان ان را داخل کپسولهای خوراکی ریخته و تناول نمود. مورد استفاده به عنوان مکمل در بسیاری از تولیدات بهداشتی با مصارف خارجی .
پیشنهاد مقدار مصرف و مدت مصرف :
مقدار مصرف گرده در روز 30 گرم (دو قاشق سوپ خوری) و مدت مصرف آن می تواند چند حالت متفاوت داشته باشد یک دوره یک ماهه پس از پایان هر فصل یا دوبار در سال یکی در اوایل پاییز و دیگری در اواخر زمستان . اگر فقط یک بار در سال قصد استفاده از ان را دارید . بهتر است فصل بهار را انتخاب کنید.